Ambang kedatangan Ramadhanُالسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
اَللَّهُمَّ صَلِّ َعلى سيدنا مُحَمَّدٍ 
وَ عَلَى آِل سيدنا مُحَمَّدSetelah mengetahui yang objektif utama berpuasa pada bulan Ramadhan ialah menggilap ketaqwaan, mari sama-sama kita fahami erti taqwa yang sebenarnya:

1. Ali bin Abu Talib: Taqwa ialah meninggalkan perbuatan maksiat, dan tidak tergoda dengan rasa sudah baik mengerjakan ketaatan.

2. Al-Hasan: Taqwa ialah menjaga diri daripada yang diharamkan dan menunaikan yang diwajibkan.

3. Ibn Kathir: Taqwa berasal daripada perkataan tawaqqi, iaitu menjaga diri daripada perkara yang tidak diingini.

4. Ibn Abbas: Orang yang bertaqwa ialah mereka yang takut dalam keadaan berwaspada daripada balasan Allah dengan meninggalkan dorongan nafsu, dan mengharapkan rahmat Allah dengan percaya terhadap perkara yang datang daripada-Nya.

5. Ali bin Abi Talib juga menerangkan mengenai taqwa: Takutkan Allah Yang Maha Tinggi, rela dengan kurniaan yang sedikit, beramal dengan Quran dan bersedia bagi hari berjalan jauh(mati) (Al-khauf minal Jalil, al-ridha bilqalil, al-amal bittanzil wal isti’dad liwaumirrahil)

************ ********* ********* ********

Bagaimana puasa menggilap ketaqwaan?

Musuh utama ketika muslim berpuasa ialah hawa nafsunya. Syaitan dibelenggu sepanjang Ramadhan. Sudah tentu Muslim yang baik akan bermujahadah melawan nafsunya ketika menyempurnakan ibadah puasa.

Operasi perang nafsu selama sebulan itu akan melatih hati kita daripada keinginan-keinginan jahat atau melebihi keperluan. Latihlah hati kita sepanjang Ramadhan ini untuk:

a. Bukan semata-mata puasa perut sahaja, tetapi puasa hati, mata, telinga, mulut dan anggota-anggota yang lain. Anggota yang terlatih selama sebulan akan rasa janggal melakukan maksiat sejurus selepas Ramadhan nanti.

b. Bangun awal pagi untuk sahur. Sahur membezakan puasa umat Muhammad dengan puasa ahli kitab. Sahur juga adalah latihan untuk kita solat subuh pada awal waktu, dan mendorong kita untuk menunaikan solat tahajjud.

c. Menggandakan bacaan al-Quran sepanjang Ramadhan. Amalan tadarus beramai-ramai adalah baik untuk menghayati makna al-Quran serta memperbetulkan bacaannya. Melatih diri untuk konsisten membaca al-Quran, serta melatih diri supaya tidak malu memperbetulan bacaan al-Quran akan memberikan kesan yang mendalam kepada Muslim yang berpuasa.

d. Melatih diri supaya bersederhana dalam mengambil makanan terutamanya ketika berbuka puasa. Berlebih-lebihan ketika berbuka puasa akan mendorong malas untuk menunaikan syi’ar malam Ramadhan seperti tarawih dan tahajjud.

e. Melatih diri supaya tidak kikir menghulurkan sumbangan kewangan. Semua Muslim wajib untuk membayar zakat fitrah. Dan alangkah cantik lagi kalau kita menjadikan Ramadhan sebagai waktu haul untuk membayar zakat harta. 

Kemuncaknya, ialah dengan menggandakan infaq dan sedekah jariyah.

Hakikatnya, banyak lagi latihan-latihan diri sepanjang Ramadhan untuk menggilap ketaqwaan kepada Allah swt. Libatkanlah diri anda dengan latihan-latihan ini. Ramadhan ialah pusat latihan. Jangan terkena virus escapism di bulan Ramadhan.

Ya Allah sampaikan kami di Bulan Ramadhan..aamiiin
0 Komentar untuk "Ambang kedatangan Ramadhan"

 
Copyright © 2005 Tazkirah - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info